Rekin na BBC Earth
18 sierpnia 2015, 11:55BBC rozpoczyna fascynującą serię dokumentalną o rekinach i płaszczkach. Poznamy w niej ponad 30 różnych gatunków tych niezwykłych zwierząt - od znanych żarłaczy białych czy rekinów młotów, po nigdy wcześniej nie filmowane gatunki brodatkowatych czy rekina polarnego
Coś kosztem czegoś
18 sierpnia 2015, 06:29Nowe studium biologów z Case Western Reserve University sugeruje, że kontakt z solą drogową, która spływa do bajorek czy na mokradła i ulega stężeniu, zwiększa rozmiary żab leśnych (Lithobates sylvaticus), ale jednocześnie skraca ich życie.
Nadchodzi potężne El Niño
17 sierpnia 2015, 10:48Naukowcy z Narodowej Administracji Oceanicznej i Atmosferycznej ostrzegają, że El Niño, które rozpoczęło się w marcu bieżącego roku, może być najsilniejsze od 65 lat. El Niño to nieregularna anomalia pogodowa, podczas której w strefie równikowej Pacyfiku temperatury na powierzchni wody są ponadprzeciętnie wysoki
Laserowe chłodzenie utrzymuje nadpłynność
11 sierpnia 2015, 11:43Z Nature Physics dowiadujemy się o kolejnym znaczącym osiągnięciu naukowców z MIT-u. Otóż, jako pierwszym w historii, udało im się uzyskać kondensat Bosego-Einsteina w bardzo silnym polu magnetycznym. Pole wygenerowane za pomocą laserów, jest 100-krotnie silniejsze niż pole wytwarzane za pomocą najsilniejszych dostępnych magnesów
Rzadkie podwodne znalezisko
11 sierpnia 2015, 11:32Nurkując 9 lipca br. u wybrzeży miasta Fethiye w Turcji, Lutfu Tanriover i jego koledzy natknęli się na tajemniczy obiekt: 4-m bańkę, która błyszczała po oświetleniu latarką. Unosiła się w wodzie ok. 22 m pod powierzchnią.
Na niedostępnym filarze odkryto najstarszy fort Piktów
5 sierpnia 2015, 06:20Na filarze skalnym Dunnicaer u północno-wschodnich wybrzeży Szkocji (Aberdeenshire) odkryto najstarszą fortyfikację Piktów. Datowanie radiowęglowe potwierdziło, że jest starsza nawet od zamku Dunnottar.
Słodki sposób na goryczkę
31 lipca 2015, 11:52Cukier odgrywa ważną rolę w zmniejszaniu goryczy herbaty i kawy, przy czym stosujący termodynamikę statystyczną dr Seishi Shimizu z University of York wykazał, że nie chodzi o zwykłe maskowanie smaku, ale o zmiany chemiczne.
Zgubne skutki nieodpowiedniego nawodnienia
30 lipca 2015, 11:53Ponad połowa amerykańskich dzieci i nastolatków nie nawadnia odpowiednio swoich organizmów. Piją bowiem zbyt mało wody. Tymczasem, jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda, nieodpowiednie nawodnienie ma negatywny wpływ na zdrowie fizyczne, zdolności poznawcze i emocjonalne.
Nie ma palmy? Czas na glinę...
29 lipca 2015, 11:10By uzupełnić niedobory mikro- i makroelementów, dzikie szympansy (Pan troglodytes schweinfurthii) z lasów Ugandy jedzą coraz częściej glinę.
Zidentyfikowano materiał o najwyższej temperaturze topnienia
28 lipca 2015, 08:49Dzięki symulacjom komputerowym naukowcom z Brown University udało się zidentyfikować materiał o najwyższej znanej temperaturze topnienia. Z Physical Review B dowiadujemy się, że odpowiednie proporcje hafnu, azotu i węgla dadzą materiał, którego temperatura topnienia wyniesie 4400 kelwinów (4126 stopni Celsjusza)